Gsis – Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Η ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) ή αλλιώς gsis είναι μια πλατφόρμα με την οποία η Δημόσια Διοίκηση προσπαθεί να υιοθετήσει νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής. Δηλαδή αναπτύσσει εφαρμογές οι οποίες ωφελούν και εξυπηρετούν τον πολίτη ώστε μέσω των εφαρμογών αυτών να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Το εγχείρημα της ΓΓΠΣ ή gsis δεν είναι κάτι νέο, καινούριο όπως πολλοί θα φαντάζονται. Και όμως έρχεται από το 1979 σαν μια πρώτη προσπάθεια ενοποίησης των μηχανογραφικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών το λεγόμενο Μηχανογραφικό Κέντρο Υπουργείου Οικονομικών ΜΗ.Κ.Υ.Ο. ¨Έκτοτε υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις και αλλαγές λόγω και της τεχνολογικής εξέλιξης και αυτόματα εξελίσσεται και μετονομάζεται το έτος 1988 σε ΚΕ.Π.Υ.Ο. Το 1997 συστήνεται η γνωστή μας σε όλους Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και εν συνέχεια μέχρι σήμερα δημιουργούνται το Taxisnet ή gsis, Taxis, ICISnet, Elenxis. Τέλος η ΓΓΠΣ ονομάζεται ως ΓΓΠΣΔΔ δηλαδή Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και κανείς μπορεί να περιηγηθεί στον διαδικτυακό ιστότοπο gsis.gr.

Η ΓΓΠΣΔΔ δεν είναι τίποτα άλλο από την ψηφιακή ραχοκοκαλιά όλων των εφαρμογών της εφορίας και της ΑΑΔΕ η οποία συνεχώς εξελίσσεται δημιουργώντας νέες εφαρμογές ή βελτιώνοντας ήδη υπάρχουσες. Η εφαρμογή e paravolo ή παροχή βιζα σε αλλοδαπούς είναι κομμάτια και εφαρμογές του gsis.

Το gsis διαχειρίζεται πληροφοριακά συστήματα όχι μόνο της εφορίας αλλά σε πάνω από 30 δημόσιους οργανισμούς – φορείς της δημόσιας διοίκησης καθιστώντας το σε ένα από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα εργαλεία της νέας ψηφιακής διακυβέρνησης. Αναλογιστείτε τον όγκο των δεδομένων που επεξεργάζεται το gsis σε πραγματικό χρόνο με την συνδρομή βέβαια αναβαθμισμένου τεχνολογικά υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

 

gsis – Το εργαλείο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το gsis ή taxisnet δεν εξυπηρετεί μόνο τους πολίτες σε θέματα εφορίας αλλά και σε ζητήματα όπως χορήγηση επιδομάτων (Α21), κοινωνικού μερίσματος, διαπιστευτήρια για ΕΦΚΑ και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΕΡΓΑΝΗ, e paravolo όπως παραπάνω σημειώθηκε. Ο κατάλογος των εφαρμογών συνεχίζεται και ενδεικτικά αναφέρουμε το σύστημα υποβολής περιουσιακής κατάστασης – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, εφαρμογή εξωδικαστικού συμβιβασμού, ηλεκτρονικές δημοπρασίες – e auctions, ενημέρωση και εξυπηρέτηση συνταξιούχων δημοσίου, σύστημα για την εκλογική αποζημίωση, τιμολόγια δημοσίων συμβάσεων, παρακολούθηση καπνικών προϊόντων, μητρώο πραγματικών δικαιούχων, αντικείμενα του Γενικού Χημείου του Κράτους καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι οι λειτουργίες και εφαρμογές του gsis καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής και όχι μόνο δραστηριότητας της χώρας.

Το gsis.gr συνεχώς αναβαθμίζεται υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και πρακτικές. Αναπτύσσει νέες εφαρμογές και δημιουργεί φιλικό περιβάλλον για τους πολίτες. Στόχος είναι η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, φιλικών προς κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας.

Το gsis είναι το εργαλείο για την ηλεκτρονική ενοποίηση ακόμη περισσότερων δημόσιων φορέων ώστε να επιτευχθεί το αρχικό βήμα του 1979, όμως σε ευρύτερη κλίμακα και τεχνολογικά διαφορετικό περιβάλλον, αυτό δηλαδή της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μοίρασε:

Σχετικά Άρθρα

Taxisnet e paravolo

Είναι πλέον πραγματικότητα η έκδοση παραβόλου με ηλεκτρονικό τρόπο με χρήση του υπολογιστή σας. Αυτό εξυπηρετεί πλέον χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη

Βεβαίωση οφειλής

Τι είναι βεβαίωση οφειλής Η βεβαίωση οφειλής είναι μια γνωστοποίηση των οφειλών του φορολογούμενου και όχι κάποιο πιστοποιητικό. Η βεβαίωση οφειλής χορηγείται όταν δεν μπορεί

Φορολογική ενημερότητα

Taxisnet – Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (Α.Φ.Ε) Η εφορία – ΑΑΔΕ δύναται να χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας (αφε) και βεβαίωση οφειλής στον φορολογούμενο όταν ο τελευταίος δεν

Εξαρτώμενα μέλη

Ποια είναι τα εξαρτώμενα μέλη για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος Συχνά ακούμε την φράση τα εξαρτώμενα μέλη ή προστατευόμενα μέλη κατά την συμπλήρωση των κωδικών της