Επάγγελμα Λογιστής

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Από τα παλαιότερα χρόνια έως σήμερα η λογιστική έχει σχεδιαστεί για να υπηρετεί τις συναλλαγές σε διάφορες επιχειρήσεις. Η απεικόνιση των συναλλαγών μέσω του λογιστικού ημερολογίου από λογιστή -φοροτέχνη ( συνήθως από Α τάξης λογιστή) αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος όχι μόνο για τους φορείς εντός της επιχείρησης αλλά και για φορείς έξω από αυτήν. Η λογιστική αποτελεί θα λέγαμε μια επιστημονική τεχνική δρώσα με προδιατυπωμένες αρχές και παραδοχές ώστε το έργο της να οριοθετείται μέσα σε κανόνες, να εξελίσσεται με βάση τις ανάγκες της κάθε εποχής προκειμένου να εκφράζει την ανάγκη για λογιστική -χρηματοοικονομική πληροφόρηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Ο λογιστής είτε είναι Α τάξης, Β τάξης ή Γ τάξης, είτε είναι λογιστής για δικηγόρους ή λογιστής για κατοίκους του εξωτερικού, καλείται να εφαρμόζει το πλέγμα των λογιστικών κανόνων και φορολογικών διατάξεων ώστε να είναι σύννομος με τις υποχρεώσεις του λογιστή.

 

Το δύσκολο έργο του λογιστή

Το έργο του λογιστή είναι πολύπλοκο, αγχωτικό, υπεύθυνο και εν τέλει βασανιστικό. Ο Λογιστής στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας, στην Ιταλία, Ολλανδία ή Γαλλία δεν αντιμετωπίζει τέτοια πολυνομία και αχανή νομολογία προκειμένου ο ίδιος να ερμηνεύει κάθε φορά τον νομοθέτη. Στην χώρα μας π.χ. ο λογιστής Γ κατηγορίας βιβλίων αντιμετωπίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση την συνεχή αλλαγή φορολογικών νόμων και αποφάσεων με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση αλλά και με κίνδυνο να μην αντιμετωπίσει σωστά και έγκαιρα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το επάγγελμα του λογιστή φοροτέχνη. Μπορούμε να πούμε ότι ίσως δεν υπάρχει άλλος επαγγελματικός χώρος πέρα του λογιστή και της λογιστικής επιστήμης που να μην μεταβάλλεται τόσο συχνά και πολλές φορές χωρίς ουσία.

Παρόλη την συνεχή μεταβολή στα φορολογικά και τεχνικά αντικείμενα του επαγγελματία λογιστή φοροτέχνη οι τιμές ενός λογιστή δεν ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει. Αναλογιστείτε π.χ έναν λογιστή ξενοδοχείου με άδεια Α τάξης, με χρόνια εμπειρίας ώστε να αντιμετωπίζει περίπλοκα φορολογικά αντικείμενα να αμείβεται όσο ένας απλός υπάλληλος.

 

Προσφορά εργασίας σε λογιστές

Πολλοί λογιστές φοροτεχνικοί για να αντιμετωπίσουν την συμπίεση των τιμών των υπηρεσιών τους προσφέρουν υπηρεσίες όπως οργάνωση και επίβλεψη λογιστηρίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες πέραν των φοροτεχνικών λύσεων με αποτέλεσμα να αποτελούν για την κάθε επιχείρηση ένα απαραίτητο επιστημονικό και καταρτισμένο στέλεχος. Αυτό παράλληλα όμως προσφέρει εργασία σε λογιστές Β τάξης (με προϋποθέσεις) ή λογιστές part time ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πρόσθετων αυτών υπηρεσιών.

Σήμερα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια διαφαίνεται ότι το επάγγελμα του λογιστή φοροτέχνη αυξάνει τα μερίδια στην αγορά παρόλη την πολυνομία και αχανή φορολογική νομοθεσία . Οι συμβουλές για ίδρυση νέων εταιρειών, η ανάγκη για λογιστή σε eshop, για λογιστές για τις 120 δόσεις ή 24 δόσεις ή λογιστικά γραφεία για προγράμματα ΕΣΠΑ και λογιστές εργατολόγους, καθώς και την συμμετοχή των λογιστών στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της λογιστικής μέσω των myDATA, καταδεικνύουν την σημασία αυτής της εφαρμοσμένης επιστήμης.